Kuukauden tutkija

Tämän sivun jutuissa tutkijat kertovat omasta tutkimustyöstään, taustastaan ja myös tutkijan arjesta. Juttujen kautta voit tutustua tieteeseen tutkijan näkökulmasta.  
 
Miten tutkijat päätyvät tutkimaan jotakin tiettyä kohdetta, mikä herättää kiinnostuksen jotakin ilmiötä kohtaan? Nuorena syttyneestä kiinnostuksesta voi syntyä elämänmittainen työura. Tutkijat kertovat jutuissa omista kiinnostuksen kohteistaan, valinnoistaan ja reiteistään tutkijanuralle.

Tutkijat kertovat myös millaista on tehdä tutkimustyötä, mikä työssä on parasta ja toisaalta millaisia haasteita työssä on.


Esittelyssä kuukauden tutkija 

Marko Huttula kaivaa uutta tietoa aineesta molekyylitasolla (03.02.2015) 

Mikä innostaa ihmistä tutkimaan aineen pienimpiä hiukkasia? Mihin kaikkeen fysiikan kokeellista perustutkimusta voi hyödyntää? Oulun yliopiston fysiikan professori Marko Huttula valottaa aihetta laboratoriossaan.

 

 


 

Aiemmat kuukauden tutkija -jutut

Sota- ja evakkolasten kohtalot kiinnostavat tutkijaa   (7.1.15 10:48)
Akatemiatutkija Anna-Kaisa Arponen-Kuusisto päätyi tutkimaan sota- ja evakkolapsia osittain oman sukuhistoriansa kautta. Hän haluaa tehdä työtään tieteellisellä ammattitaidolla, mutta myös sydämellä ja myötätunnolla.
Bakteerien muodostamaa biofilmiä on vaikea tuhota   (1.12.14 12:52)
Biofilmi on bakteeriyhteisö, joka on kiinnittynyt johonkin pintaan, kuten parodontiitissa hampaan pinnalle ientaskussa. Riikka Ihalinin ryhmä selvittää bakteerin ja isännän vuoropuhelua, josta voi löytyä avain parodontiitin ja muiden tulehdusten hoitoon.
Viittomakieli puhuttelee tutkijaa   (6.11.14 15:04)
Viittomakieliä on tutkittu hyvin vähän. Akatemiatutkija Tommi Jantunen toivoo tilanteen muuttuvan: hän tutkii suomalaisen viitttomakielen rakennetta Jyväskylän yliopistossa.
Uutta “ideaa” paperiin nanopinnoitteilla   (6.10.14 12:48)
Akatemiatutkija Jarkko J. Saarinen työstää aihetta tutkimushankkeessa Ympäristöä säästävät laajalle alueelle painetut fotoniset rakenteet joustavilla luonnonkuitupohjaisilla alustoilla.
Merelliset pienhiukkaset hillitsevät ilmaston lämpenemistä   (27.8.14 12:30)
Akatemiatutkija Hannele Korhonen tutkii merellisiä pienhiukkasia. Viisivuotisessa tutkimusprojektissa tarkoituksena on parantaa arviota pienhiukkasten ilmastoa viilentävästä vaikutuksesta ja siten tarkentaa tulevaisuuden ilmastoennusteita.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > »

Tutustu myös näihin

  • LUMA Sanomat (klikkaa kuvaa):

  • LUOVA-verkkolehti (klikkaa kuvaa):  • MyScience (klikkaa kuvaa):