Tietokirjan kertomaa

Tutustu kiehtoviin tietokirjoihin. Tällä palstalla lukiolaiset kirjoittavat arvioita lukemistaan uusista tietokirjoista. Voit kertoa myös oman mielipiteesi luetuista kirjoista.

Uusimmat arviot

Kaikella kunnioituksella, vanhemmat! (20.01.2015)

Katriina Järvisen tuorein teos kertoo kuvailee vanhempien vallan vastustamista, ja sitä millainen vaikutus vanhemmilla on lapsiinsa aikuisiälle saakka. Lukiolainen Elina-Ala-Juusela luki kirjan ja kirjoitti siitä arvion.

 

Suurenmoisten saavutusten Suomi (24.11.2014)

Vuonna 2014 julkaistu Suomalaisia tieteen huipulla on Tapio Markkasen, Allan Tiitan ja Paula Havasteen toimittama, Gaudeamuksen kustantama tietoteos, joka kertoo sata suomalaista tieteellistä menestystarinaa. Teoksen lukuisat kirjoittajat, jotka ovat itsekin alojensa suomalaisia huippuja, esittelevät lukijalle 250 sivun ajan sadan suomalaisen elämää ja saavutuksia mielenkiintoisten yksityiskohtien kera.

Psykologiaa maallikolle

Mitä ilkeily on? Miksi samat sanat saavat eri merkityksen eri tilanteissa? Mitä eroa on ilkeilyllä ja kiusoittelulla? Näitä kysymyksiä pohtii Pirkko Muikku-Werner kirjassaan Ilkeilyn kahdet kasvot. Käyttäen apunaan sekä psykologien että maallikkojen näkemyksiä, Muikku-Werner tarjoaa kattavan kokonaisuuden.

Huumeet - Piristyruiske vai paha pilleri? 24.3.2014

Jaakko Hämeen-Anttila esittelee teoksessaan Trippi ihmemaahan huumeiden syntyä osaksi yhteiskuntaamme sekä niiden merkitystä vallitsevina ajankohtina. Erityisesti hän perehtyy 1800-lukuun sekä 1900-luvun alkuun, jolloin niin oopiumi kuin morfiinikin olivat helposti saatavilla apteekista ilman niiden käyttäjien leimaantumista yhteiskunnan ulkopuolelle putoajiksi.

Valkoisuuden nousu, kukoistus ja rappeutuminen (05.03.2014)

Miika Siirosen Valkoiset - Vapaussodan perintö pureutuu vuoden 1918 sisällissotaa seuranneisiin yhteiskunnallisiin, poliittisiin ja sosiaalisiin muutoksiin tarkastelemalla sotaa voittajien näkökulmasta. Miika Siironen käy läpi valkoisuuden kehityslinjat aina vuoteen 1933 ja pohtii, kuinka voittajien keskuuteen muodostui sodan jälkeen vahva yhteenkuuluvuuden tunne.

 /

Muistutammeko me koiriamme? (22.01.2014)

Koiransa näköinen hauskuuttaa lukijoitaan analysoimalla humoristisesti eri koirarotuja ja niiden omistajia koirien kasvonpiirteiden avulla. Aihetta lähestytään 3000 vuotta vanhan kiinalaisen kasvojenlukutaidon eli fysionomian kautta. Kirjassa esitellään yli sata koirarotua ja noin 30 niiden tunnettua omistajaa.

 

Linnasta leikkaussaleihin (12.12.2013)

Veitsen terällä kertoo vaikuttavasti ja rehellisesti Christer Lybäckin uskomattoman elämäntarinan. Lybäckin päihdehuuruinen, rikosten ja vankilatuomioiden täyteinen elämä vaihtuu useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen lääkärintakkiin, pysyvään parisuhteeseen, Eiranrannan asuntoon ja Maranellon punaiseen Ferrariin.

Henkivartiointia Suomessa (29.04.2013)

Miehet mustissa on Teoksen vuonna 2012 kustantama, Yleisradion toimittajan Jan Fredrikssonin kuvaus suomalaisen henkivartioinnin maailmasta. Fredriksson tutustuttaa 351-sivun mittaisessa teoksessaan  lukijat kiehtovaan alaan, joka on monelle hämärän peitossa.

 Suomalaiset YK:n puikoissa kautta aikojen (01.11.2012)

Vuonna 2011 WSOY kustansi Rauli Virtasen  237-sivuisen teoksen "Suezilta Afganistaniin, suomalaiset rauhaa turvaamassa". Virtasen teoksen lähtökohtana on, että paikan päällä ollut henkilö pystyy kuvailemaan tapahtumat paremmin kuin siellä ei koskaan käynytkään.Mikä ihmeen evoluutio? (27.06.2012)

Charles Darwin on yksi maailman tärkeimmistä tiedemiehistä, joka on pystynyt selittämään lajien syntyä ja kehitystä evoluutioteoriallaan. Pertti Rannan tiedekirja Charles Darwin Elämä ja evoluutio kuvailee realistisesti ja uskottavasti Darwinin elämän vaiheita sekä siihen kuuluneita tapahtumia, jotka perustuvat pitkälti muihin tutkittuihin faktoihin. Ranta tarjoaa lukijalle monipuolista tietoa tapahtumien kulusta ja niihin vaikuttavat olennaiset tekijät.

Kiinnostu nisäkkäistä (19.04.2012)

Suomen nisäkkäät on uusittu painos jo neljännesvuosisata sitten ilmestyneestä alkuperäisteoksesta. teoksen alkuperäiskieli on ruotsi. Kirja esittelee kaikki suomessa esiintyvät nisäkkäät kattavasti, mutta niin että tekstin jaksaa lukeakin.

Presidentin tarina (14.12.2011)

Viron tie Neuvostoliiton länsireunalla sijainneesta sosialistisesta neuvostotasavallasta moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi on yksi lähihistorian kiehtovimmista menestystarinoista. Ruotsissa pakolaisperheeseen syntynyt ja Yhdysvalloissa koulunsa käynyt ja opiskellut Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kertoo nyt näkemyksistään Virosta ja muista aiheista uutuuskirjassa Omalla äänellä.

 

Vihattu ja rakastettu Kleopatra (11.11.2011)

Kleopatra tunnetaan Egyptin viimeisenä faaraona, mutta ennen kaikkea mystisenä lumoojattarena ja historian vaikutusvaltaisimpana naisena. Lue opiskelija Veera Nissin kirjoittama arvio historioitsija Stacy Schiffin kirjoittamasta Kleopatran elämää käsittelevästä kirjasta.
Tavallinen tiistai mullisti maailman (24.10.2011)

Jarno Limnéllin kirja on tiivis ja järkevästi etenevä tietokirja siitä, miten maailma ja meidän kotimaamme, Suomi, muuttui 11. syyskuuta  2001 New Yorkiin tehtyjen terroristi-iskujen jälkeen. Se pureutuu kriittisesti sekä kotimaiseen että ulkomaiseen turvallisuuspolitiikkaan ja muutoksiin sekä tapahtumiin, jotka seurasivat terrori-iskuja. Myös elämää ennen terrori-iskuja käsitellään, jo senkin takia, että taustojen ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeätä. Limnéllin kirja korostaa, että 9/11 tapahtumat aloittivat uuden aikakauden historiassamme.

Macca-hullujen supertietopaketti (03.10.2011)

Paul McCartney ei ole vielä tehnyt itsestään omaelämäkertaa, mutta Howard Sounesin kirja Paul McCartney on ehkä paras tähän mennessä McCartneysta tehdyistä tietokirjoista. Se etenee kronologisesti aina McCartneyn lapsuudesta viimeisimpiin päiviin pikkutarkkuudella joka vaatii lukijalta jatkuvaa tarkkaavaisuutta. 
 

Tutustu myös näihin

  • LUMA Sanomat (klikkaa kuvaa):

  • LUOVA-verkkolehti (klikkaa kuvaa):  • MyScience (klikkaa kuvaa):